Filip Jers Quartet

16 februari 2024


Filip Jers Quartet är ett unikum på den svenska musikscenen. En jazzkvartett med munspel i spetsen skapar en exklusiv ljudbild och gruppen har ett samspel som både förtrollar och berör.
I denna konsert kommer ni att få ta del av kvartettens senaste repertoar som består av nyskapande tolkningar av klassiska musikstycken. Filip Jers Quartet satsar framåt genom att gå tillbaka i musikhistorien och tolka musik av bland annat Händel, von Bingen, Boulanger, Saint-Saëns, Tjajkovskij och Brahms. En och annan jazzstandard, svensk visa och folklåt utlovas också.

Foto: Elvira Glänte


Sagt om senaste skivan "Plays Classical":
"Arrangemangen är händelserika och fantasifullt ihopskruvade och spelet lätt, elastiskt och lekfullt, utan att bli respektlöst mot originalen.” - Alexander Agrell, Sydsvenskan


"Projektet är på charmant utfört, inte på något vis stramt. Fröjdas särskilt åt ultra-dynamiken som skapats i Atlantis studion, där subtila nyanser prioriterats. Det intuitiva samspelet är högsta möjliga.” - Mats Hallberg, Orkesterjournalen


“Det finns i varje stycke starka stänk och breda flikar av jazz med en stark respekt för den klassiska musikformen. Tolkningarna doftar fri improvisation, det finns i musiken både en lekfullhet och en obändig styrka. Och kvartetten målar i en stark färgskala med både intensitet och emfas.” - Bo Bjelvehammar, Tidningen Lira


Gruppen vann 2014 "Best Group" vid European Jazz Competition i Holland, 2015 "Årets Album Folkmusik" vid Manifestgalan och 2016 fick Filip Jers utmärkelsen "Jazzkatten - Årets Musiker" av Sveriges Radio P2.


Filip Jers - munspel    Henrik Hallberg - gitarr    Vilhelm Bromander - kontrabas    Wille Alin – trummor


Mer info: www.filipjers.com    
www.facebook.com/filipjersmusic
www.instagram.com/filipjersharmonica
www.youtube.com/filipjers.com

Halm

8 mars 2024


Med sitt ursprung från norra Sverige är musiken från Americana-rockbandet HALM naturligt indränkt med den norrländska melankolin. Groovy, rakt fram men ändå själfull – ärlig rootsmusik utan kompromisser. Bandet bildades 2009 och har varit på turné i snart 15 år med shower över hela Skandinavien, stora delar av Europa och Kina. HALM håller just nu på att avsluta sitt fjärde fullängdsalbum, som ska släppas 2024.


Johanna Sandgren (sång och banjo), Lisa Johansson (sång och gitarr), 
William Eriksson (gitarr), Karl Bernhard Josephson (bas och sång) samt Leo Kinell (trummor och sång)


Mer info: https://halmmusic.com/

Foto: Anders Falk

FJK

22 mars 2024

Den 22 mars gästas Picchus Café av kultgruppen FJK, Anders Forsslund kontrabas och sång, Christer Jonasson Tolv gitarr och sång och Mats Klingström gitarr och sång.

Tre veteraner i musiksverige, gruppen bildades 1980 och har hållit ihop sedan dess, med ett kort avbrott 1996. Mycket kort, eftersom fansen ville annorlunda.

Alla tre har, vid sidan om FJK, solokarriärer både som låtskrivare och musikanter i andra konstellationer och skivutgivningar.

Anders, mångsidig musikant, spelar i bl.a. Svenska Lyxorkestern, SvartLeffes Kapell, leder en psalmorkester i Stockholms skärgård och producerar musik både för egen del och i samarbete med andra artister.

Anders har också en jazzkvartett, Forsslunds Fyra, vars repertoar består av Anders översättningar av amerikanska standars.

Christer bor sedan några år på Gotland där han blivit en viktig del i öns kulturliv. Såväl i solokonserter som i olika konstellationer, Annika Fehling trio, Glimra samt tillfälliga samarbeten, har han presenterat sina jordnära fina visor.

Mats turnerar med basisten Hasse Larsson och med musikgruppen Unit, där han, förutom sina egna sånger, sjunger Leonard Cohen i egna översättningar och fina tolkningar av bl.a. Dan Andersson Ferlin m fl.

Idag spelar FJK mer än på länge, har en genuin spelglädje tillsammans och har återkommande gemensamma skrivarperioder. På caféet den 22/3 får vi säkert höra både nya låtar och den klassiska FJK-repertoaren med "I rörelse", "Ett litet steg" och "Fandango". Nyligen har FJK också lanserat en egen sångbok med ett fyrtiotal visor med text, noter och ackord. Den innehåller dessutom bilder och hågkomster från trions fyrtiofyraåriga (!) historia.

"Mats Klingström lirar gitarrslingor så det spränger i högtalarna. Christer Jonasson sjunger så närvarande och det finns lite "nu-djävlar"-attityd över hela hans sätt att vara på scenen. Anders Forsslund byter mellan olika bas-gitarrer, och ibland dragspel, och hans spel ger musiken den stadiga grund som Mats och Christers gitarrer kan cirkulera ovanpå. Anders brukar också bjuda på några språkliga fyndigheter. Skratten och de spontana gliringarna mellan "grabbarna" på scenen kommer ut så fyndigt, men hjärtligt...!"

- Thirsty boots blog

Foto: Elvira Glänte


Ellas kapell

12 april 2024


Efter de två kritikerrosade och prisbelönta albumen ’Longing’ och ’What’s It All About?’ släpper jazzkvartetten Ellas Kapell, i november 2023, sin tredje skiva ’For All We Know’. Med sina nyskapande arrangemang, som nästan kan liknas vid egna kompositioner, fortsätter gruppen att tolka musik ur jazztraditionen. Denna gång fokuserar de på att skapa stämningar och ljudvärldar att vila i eller överraskas av. Temat för skivan är sorg, men med glimtar av något annat. Det är i sprickorna som ljuset sipprar in och med musiken vill Ellas Kapell spegla de tillfällen då mörkret plötsligt lättar och förtvivlan vänds till hopp.

Nog är det många som tolkat klassiska jazzkompositioner genom tiderna, men om man får tro recensenter och publik är det få som gör det på samma nyskapande sätt som Ellas Kapell. De fyra medlemmarna träffades 2016 och har sedan dess hunnit släppa (snart) tre skivor, vunnit Gyllene Skivans läsaromröstning (JAZZ/Orkesterjournalen), utnämnts till Årets Vokaljazz av Lira Musikmagasin och streamats över fyra miljoner gånger. Under de senaste åren har bandet turnerat flitigt och samarbetat med stora svenska jazzmusiker såsom Magnus Lindgren och Karin Hammar. 2017 medverkade Ellas Kapell i SVT-dokumentären Vi äger drömmarna.

Ellas Kapell är: Lovisa Jennervall – sång, Manne Skafvenstedt – piano, August Eriksson – kontrabas och Edvin Fridolfsson – trummor.


”Det är inte varje dag man hör ett så klassiskt material förvaltas så fräscht, osökt och självklart.”

Johannes Cornell – DN

“Bäst just nu!”

Märet Öhman – Sveriges Radio P2

”Texterna tas på allvar och varje låt får sitt måttbeställda fodral.”

Alexander Agrell – Sydsvenskan

”Tiden är långt förbi när det gick att prata om Ellas Kapell som blott ett hyllningsprojekt till Ella Fitzgerald. Tiden är nog också förbi när vi kan prata om den här kvartetten som ung och lovande. För det är i mördande konkurrens som vi här utser What’s it all about? till årets vokaljazzskiva.”

– motivering till utnämnelsen Årets vokaljazz, Lira Musikmagasin

Maher och Sousou Cissoko

3 maj 2024


Sousou & Maher Cissoko har turnerat över hela världen med sin musik, som är precis så gränsöverskridande som livet de lever tillsammans; ständigt i rörelse över flera kontinenter och med de musikaliska och mänskliga mötena som främsta drivkrafter.

Duon är en unik sammansmältning av musikalisk skicklighet, värme och utstrålning. I deras musik kombineras magnifikt koraspel och uttrycksfull sång med en rytmisk energi och influenser från bland annat reggae, folk, soul och jazz. Musiken talar till människor oavsett ålder och bakgrund och bottnar i den urgamla griot-traditionen där historia, nutid och framtid blir till en enhet.

Foto: Sandy Heassner


Sousou och Maher har turnerat över hela världen i hela 30 olika länder, på allt från festivaler till konserthus, och har sina rötter både i Sverige och i Senegal. De växte båda upp i musikerfamiljer och det var intresset och kärleken till västafrikansk kora som förde dem samman. Maher kommer från en berömd familj av koraspelare i Senegal och skånska Sousou är en av världens få kvinnliga musiker som spelar instrumentet. I linje med arvet från Cissoko-familjens historieberättande bär sångerna med sig ett viktigt budskap av att mötas och skapa länkar istället för gränser mellan länder och människor. Detta blir också tydligt i och med att duon sjunger på fem olika språk.

Både Sveriges Television och Sveriges Radio har gjort dokumentärer om Sousou & Maher Cissoko. Hösten 2017 kunde svenska folket följa SVT-serien ”Folkets musik” där kända svenska hitlåtar tolkades av musiker med rötter i andra länder. I tredje avsnittet var det Sousou och Mahers tur att presentera sin tolkning, i deras fall av Kapten Röds ”Ju mer du spottar”.

I februari 2018 släppte duon sitt senaste album Made of Music! Skivan är producerad av Tina Malia och skapad i tre länder; Sverige, USA & Senegal. De senaste åren har bandet bokats för turnéer i Kanada och USA