Isabella Lundgren med Carl Bagge Trio

30 augusti 2024 


Isabella Lundgren är en av Sveriges främsta jazzsångerskor och en artist i världsklass. Med en fantastisk röst och unik intensitet har hon förmågan att formligen trollbinda sin publik. Isabella har grammisnominerats och belönats med ett otal priser och stipendier. Senaste åren har vi sett henne sjunga både på Idrottsgalan och SVT:s Nyårskonsert, Allsång på Skansen och i På Spåret. 2016 gjorde Isabella ett uppmärksammat Sommarprat i P1 där hon lyfte fram flera av de livsfrågor som också återspeglas och är centrala i hennes musik.

Foto: Elvira Glänte


I ”All, or nothing at all” sjunger Isabella den amerikanska sångbokens allra största ”arior” om hjärtesorg, längtan och att resa sig upp, om och om igen, komponerad och framförd av några av musikhistoriens mest ikoniska och kraftfulla kvinnor: Billie Holliday, Judy Garland, Edith Piaf, Maria Callas, Shirley Bassey och Barbra Streisand. Kvinnorna som kastade sig ut i musiken med de stora känslorna, som kramade sönder hjärtat på både publiken och sig själva.

Medverkande: Carl Bagge - piano, Daniel Fredriksson - trummor, Niklas Fernqvist - bas.

Denna gudabenådade sångerska är bland det bästa som hänt den svenska jazzscenen. Låt mig bara få säga att Isabella Lundgren har ett allvar som är unikt. Hon får liksom tiden att sakta ner bara genom att vara. Det kallas väl för utstrålning och närvaro. Och sedan sjunger hon ju fantastiskt.
Dan Backman, SVD

Hon har verkligen en fantastisk röst. Det är VÄLDIGT bra. Man måste nästan ha den erfarenheten i botten för att kunna sjunga ”så enkelt”.
Jan Gradvall, Nyhetsmorgon TV4


Foto: Per Kristiansen                                       Foto: Matilda Hallander


Lars Jansson Erik Söderlind Duo

27 september 2024


Gitarristen och kompositören Erik Söderlind är en musiker som definierar den moderna svenska jazzscenen. Eller som Mike Stern beskriver honom "ett fenomen - med ett unikt sätt att spela och en mycket personlig ton".


Erik Söderlinds signum är hans fingerstilsteknik, baserad på hans tidiga klassiska träning. Musikaliskt kan han beskrivas som en innovatör med rötter i straight-head-stilarna swing, bebop och blues. Hans breda musikaliska lyhördhet och bakgrund har också tagit honom långt utanför jazzens domäner. Han har skrivit musik till, och turnerat med, några av Sveriges mest populära sångerskor som Louise Hoffsten och Lisa Nilsson.


Erik Söderlind fick sin första gitarr vid sex års ålder och lärde sig spela genom att ägna timmar åt att försöka imitera bluesikoner som Eric Clapton och BB King. Senare upptäckte han jazzgitarrjättar som Wes Montgomery, George Benson och Grant Green och blev kär i improvisationskonsten, en konstform som han själv snart lärde sig att bemästra med briljans.


Erik fick 2015 The Guitar People Prize Sweden, ett pris som ges till Sveriges bästa gitarrist. Samma år släppte han sitt tredje soloalbum "In The Moment" med artister som Eric Alexander, Lisa Nilsson, Svante Thuresson och Dan Berglund, en av medlemmarna i Esbjörn Svensson Trio – EST. Under de senaste åren har han blivit allt mer känd även internationellt och har spelat med flera av de mest inflytelserika jazzgitarristerna i världen, som Frank Vignola och Peter Bernstein.


Den som följt både Lars och Erik Söderlind genom åren kan också konstatera att Lars Jansson till viss mån tagit över den mentor-roll som legendariske Kjell Öhman tidigare hade för Erik Söderlind. Samtidigt har Erik Söderlind själv under senare år blivit både en mentor och förebild för många unga jazzmusiker. Det verkar också ha lett fram till en mognare och mer eftertänksam ton i hans sedan tidigare så hyllade gitarrspel.


Jazzprofessorn Lars Jansson är sedan länge en betydande pedagog som rör sig världsvant på den internationella jazzscenen och bland annat har en stor publik i Japan. År 2022 tilldelades han Kungliga Musikaliska Akademiens stora pris för jazz för sina insatser. Av hälsoskäl turnerar han inte lika ofta som tidigare, vilket också gör albumtiteln än mer relevant.

Ta vara på ögonblicket!

Foto: 

Grabbarna från Eken

11 oktober 2024


Grabbarna från Eken är den ungdomliga ensemblen med hjärta för den svenska och irländska vismusiken. Bestående av musikanter utbildade på Irish World Academy of Music & Dance respektive Kungl. Musikhögskolan, som spelar flöjter, dragspel, mandola & fiol. Repertoaren hämtas ur den svenska visskatten, så som Olle Adolphson, Cornelis Vreeswijk och Evert Taube, och varvas med svängiga visor från Irland, samt egenskrivna alster.


Bandet är på ständig turné och spelat bland annat för Taubesällskapet, Olle Adolphsonsällskapet och Visans vänner,samt på festivaler, kulturhus och kyrkor. 2022 utkom debutalbumet "Grabbarna från Eken tolkar Bellman" som hyllades av kritiker. 27 april släpptes andra albumet "Grabbarna från Eken tolkar Taube".

Publiken brukar tala om en energifylld och sprudlande musikupplevelse, där man kastas mellan allvar och humor.

Kim Persson - sång, mandola & flöjter
Samuel Linderström - sång & dragspel
Tommy Lundgren - fiol

Johanna Gustafsson - trummor

Peter Granström - sång & bas


(Ibland medverkar inte hela gruppen, beroende på överenskommelse med arrangör)

Leif Brixmark & New Holland Band

1 november 2024


Leif Brixmark & New Holland Band är en musikalisk häxkittel.

Särpräglat, dynamiskt och charmerande.
Den energi som bandet utstrålar smittar obevekligen av sig på publiken.

Leif Brixmark & New Holland Band är en orkester som engagerar, både visuellt och musikaliskt.

Denna musikaliska häxkittel sjuder av inslag ur så många genrer och stilar att den färdiga anrättningen inte liknar, låter eller för den delen smakar som något annat.

"Trollar med text och musik så glädje uppstår" skriver en recencent och pressrosorna är otaliga.

Här krockar den svenska vistraditionen med grekisk musik och kletzmer.

Här försöker den afroamerikanska jazzen och bluesen samsas med europeiskt burleskeri och Leif Brixmarks målande lyrik och allt detta ramas in av detaljerat utsmyckade arrangemang.


Detta är helt enkelt Dynamiskt- Levande och alltigenom charmerande.

Det oväntade, brytningen mellan jazz, kletzmertoner och ljuvt 1700-tal –

ingen kan göra det bättre än Leif Brixmark & New Holland Band.


Leif Bixmark är en svensk folkmusiker och sångare som är känd för sin djupa passion för folkmusiktraditioner.

Han har en bakgrund som  musiker och kompositör och är ofta förknippad med bandet New Holland Band.

Brixmark är känd för sin förmåga att kombinera  traditionella melodier med nya arrangemang, vilket skapar en unik och fräsch ljudbild.


New Holland Band

New Holland Band är känt för  att blanda traditionell folkmusik med moderna inslag och arrangemang.

Bandet har ett varierat sound som kan inkludera både  traditionella folkinstrument och mer moderna instrument.

De är uppskattade för sina energiska liveframträdanden och förmåga att få folkmusik att kännas både tidlös och aktuell.

Julkryddad musik med FOLKBUS

29 november 2024

Folkbus
– världsmusik och visor i folkton.


En riksspelman, en trixspelman och en multiriskspelman som musikaliskt busar sig genom folk- och världsmusik från när och fjärran. Dessutom blir det en hel del visor (egna och andras) och intressanta, underhållande berättelser om länderna, kulturerna och alla instrument de spelar på.

Folkbus är:


Jan Hedenmo; bas, slagverk, sång

Maria Hulthén Birkeland; fioler, tumpiano, sång

Kaj Magnusson; bouzouki, munspel, gitarrer, mungiga, domra, mandolin, sång


Egna tänkvärda visor, allsångsvänliga proggklassiker samt musik och skrönor från världens flesta hörn.


Jan Hedenmo är från Norrköping. Han har efter studier på Dalcrozeseminariet 1980 stor erfarenhet som musikpedagog.

Dessutom som musiker i olika genrer: jazz med bl.a. TrioFox och visprogram med MarlonBrando som främst framför musik av Allan Edwall. Janne spelar även världsmusik med Musikgruppen RAA.


Maria Hulthéns musikaliska bana hade sin början i Hedemora kommun, Södra Dalarna, i kommunala musikskolan och så vidare till  Musikgymnasiet i Västerås och Musikhögskolan i Malmö.
Fr o m 1990 innehar Maria examen Master of Fine Arts från musiker- och solistlinjen vid Musikhögskolan i Malmö. Hennes lärare i violinspel var den legendariske professor Endre Wolf. Sedan sin examen har hon arbetat som frilansare i bl a Kungliga Filharmoniska orkestern, Radiosymfonikerna, Göteborgssymfonikerna, Kungliga Dramatiska Teatern, Drottningholms Barockorkester, Musik i Dalarna och
många fler.

Hon har spelat 189 föreställningar av ”Kristina från Duvemåla”, och medverkat i Tommy Körbergs krogshow. Marias fiolspel kan man höra i den Oscarsnominerade filmen ”Så som i himmelen” i regi av Kay Pollak. Hon har medverkat i radioteater, i TV-program och på  skivinspelningar. Maria utnämndes till Riksspelman 1992. Under 2013-2014 var Maria anställd på Dramaten i Stockholm och medverkade
i föreställningen “Amadeus” Mer om Marias kompositioner hittar du här:http://mariahulthen.se/pages/verk.html


Kaj Magnusson, har varit professionell musiker sedan 1979. Musikgruppen RAA och barnmusikgruppen Låt&Leklaget har sammanlagt givit ut c:a 15 LP/CDskivor där Kajs texter och musik haft en framträdande roll. För sina kompositioner har han erhållit stipendium från Alice Tegnersällskapet, Skap, STIM, Stockholms kommun, Konstnärsnämnden, Svenska kyrkans kulturpris mm. Hans sånger finns på  inspelningar med Vi Ba Fem Ba, olika körer och i arrangemang bl a av Peder Karlsson i Real Group och i många sångböcker.
Tillsammans med Stellan spelar Kaj i olika konstellationer från duo till kvintett c:a 150 konserter om året för alla åldrar, både barn och vuxna i Sverige och Finland, bl a för länsmusiken i Skåne, Uppland, Västmanland och Dalarna.
Som RAAduo har de spelat på soppluncher, diakoniträffar och konserter i de flesta församlingarna i och kring Stockholm.