1 september 2023
Beppe Wolgers jämtländska dikter drabbade sångaren och låtskrivaren Daniel Östersjö i hjärteroten. Beppe gick runt i stugorna och samlade på sig folks berättelser, som blev en diktsamling, ett slags spoon river med livs levande människor som känner sig förbisprungna av det moderna samhället, men som besitter en förankring i naturen, en stolthet och en kraft som inte låter sig rubbas. Beppe Wolgers sånger från Vattudalen är Daniel Östersjös nionde album och är en djupdykning i lakonisk filosofi, motstånd, ensamhet, en hyllning till glesbygden. Allt sjunget på klingande jamska.
Camilla Dal på Gefle Dagblad skrev i sin recension: " En platta som hamnar helt rätt som en kommentar till dagens konflikt mellan stad och land". Hon ger skivan 4/5 i betyg och fångar stämningen på skivan fint: "Barnen flyttar, gårdar säljs, skogen kalhuggs, själva livssången tystnar och i vissa fall återstår bara att supa ihjäl sig" (Gefle Dagblad 2022-11-11).
Konserten bygger på sångerna från albumet "Galopp Galopp – Elin Lyth sjunger Kristina Lugn", som släpptes tidigare i år och som låg på DNs tio‐i‐topplista i tre veckor. Folkmusiken i P2 sa att årets härligaste platta redan anlänt.
Kristina Lugns texter sätter ner foten i tillvarons skevaste ögonblick och situationer ‐ helt orädd ‐ och med en briljant känsla för drastisk humor ‐ hoppar hon mellan teman som ålderssegregering, flyktingmottagande, våld i nära relationer, ångest och döden, detta med en stor dos humor vilket genomsyrar Elins och Daniels framträdande. Folkmusiktidningen Lira skrev att "Poeten Kristina Lugns drastiskt dräpande rader har blivit musik i tonsättningar av ämnesspecialisten Daniel Östersjö och sjungs träffsäkert av vissångerskan Elin Lyth som lyckas med konststycket att både låta helt som sig själv och som en helt ny inkarnation av Kristina Lugn, det där lika sköra och skeva som brådstörtat kaxiga i samma andetag. Sångerna rör sig mellan olika genrer, men Elins självklara förankring i folkmusiken och hennes klara stämma blir en röd tråd genom kvällens program.
Till Picchus café kommer Elin och Daniel med band.
Amanda Ginsburg & Andy Fite
22 september 2023
En ung svensk stjärna på uppgång och en jazzveteran från New York möts i en samling nya låtar.
Tillsammans uttrycker de hopp, längtan, sympati, sensualitet, otålighet, kamp, bitter ånger och ljuv romans.
Amanda sjunger som en ängel med en begeistrande kombination av oskuldsfullhet och visdom.
Andy Fite kom 1994 till Sverige från New York. Han är en virtuos på såväl gitarr som sång. Denna duo bjuder på vackra harmonier, samspel, vild improvisation och en stor del humor.
6 oktober 2023
Ladies Got the Blues är en hyllning till de kvinnliga musiker som starkt bidragit till genrens utveckling genom historien – kvinnor vars musikaliska gärning inte är lika välkänd eller dokumenterad som de manliga kollegornas.
Visste du till exempel att det inte var Elvis som först spelade in Hound Dog?
Under 2023 har Ladies Got the Blues fokus på omtolkningar av kvinnors musik både genom historien och samtida artister inom blues och närliggande genrer.
Både riktiga bluesklassiker och några mer otippade låtar står på menyn!
20 oktober 2023
Emil har varit hos oss tidigare och då spelat med Filip Jers.
Nu har han valt att komma hit med en gitarrkompis.
Vi vet ju att Emil inte har några begränsningar när det gäller sitt gitarrspel och nu har han lockat hit en kamrat som har fått otroligt många lovord, om man googlar på nätet.
Det kommer att bli ett mycket intressant samarbete mellan två av Sveriges bästa gitarrister för närvarande.
24 november 2023
Väsbybon Thomas Backman har under 2 decennier funnits med i toppskiktet av svensk jazz och samarbetat med musiker i ett brett spektrum från Georg Riedel till Miss Li.
Det blir ett kärt återbesök av Thomas, som besökte Apoteket senast 2017. Denna gång får vi höra Thomas prisbelönta musik i mer akustisk triosättning.
Thomas Backman: Saxofoner, klarinetter
Josefine Lindstrand: Sång, piano
Cecilia Linné: Cello, sång, gitarr