Åsa Jinder och Maria Johansson
Maria Johansson spelar piano
Åsa är en av våra mest folkkära och välmeriterade artister. Få turnerande artister i dag har Åsa Jinders rutin. Musikaliteten, scennärvaron och inte minst folkligheten har gjort det möjligt för henne att fira hela 40 år som riksspelman.
Hon har erhållit medalj av kungen, sommarpratat, spelat på Nobelfesten, och vunnit Eurovision Song Contest. Hon har verkat internationellt i ett stort antal länder, framfört sina egna älskade sånger och melodier i svenska konserthus såväl som kyrkor och bygdegårdar.
Åsa har en alldeles unik utstrålning på scen, med sin avväpnande personlighet och vida musikalitet fångar hon publiken med både stor humor och allvar. Räkna med att bli berörd.
”Hennes stora konstnärskap är odiskutabelt. Både som artist, låtskrivare och författare.” – ÖP
”Åsa Jinder är riksspelkvinna med stort R, prisbelönad en masse och mästare på nyckelharpa. Faktum är dessutom att karriären går ganska exakt fyra decennier tillbaka i tiden. Att hävda att hon är en institution i svenskt musikliv är således ett understatement.” – Skånska Dagbladet
Sara Zacharias
debuterade 2013 då hon på skivan ”Mot solen”, tolkade tidigare outgivet material av sin pappa Ted Gärdestad.
Hennes version av ”Himlen är oskyldigt blå” blev en långkörare på Svensktoppen med hela 39 veckor på listan. Trots att Sara inte planerat att fortsätta som artist blev det så ändå. ”Musik har alltid varit en enormt stor del av mitt liv.
Redan som sexåring köpte jag kassetter med The Beatles, Simon & Garfunkel, Tracy Chapman med flera och de har format min musiksmak: låtar som är melodiska, lite melankoliska och berör. Som person har jag bara blivit gladare för varje år, men melankoliska låtar som jag känner igen mig i berör mig oftast mer”, berättar Sara.
Den 10 september släpps Sara’s 3:e EP ”Tid” tillsammans med singeln med samma titel. Singeln ”Tid” framförs tillsammans med Jens Hult som även varit med och skrivit låten med Sara och David Lindgren Zacharias. Musiken fortsätter i den varma och organiska ljudvärlden som blivit ett signum för Saras musik.
Jennikel Andersson (fiol, concertina) är sedan många år en självklar förgrundsgestalt inom irländsk folkmusik i Sverige. Med sitt virvlande spel har hon vid otaliga konserter, kurser och workshops inspirerat och väckt intresse för den irländska musiken.
Jon Antonsson (flöjt, bouzouki, bodhrán) är både en virtuos flöjtist och en bred musiker som bemästrar såväl olika stränginstrument som den irländska ramtrumman bodhrán. Han har studerat folkmusik både i Sverige och på Irland och är med sin varma ton och självklara sväng en eftertraktad musiker.
Erik Ronström (gitarr) är baserad på Gotland. Som lyhörd ackompanjatör har han varit aktiv i ett antal svenska folkmusikband men är nuförtiden mest synlig med gruppen Lena Jonsson Trio. Vid sidan av den svenska folkmusiken ligger den irländska honom varmast om hjärtat.
Cold mountain band
spelar varierad akustisk musik med sättningen 5-strängad banjo, fiol, gitarr, mandolin och kontrabas.
Tight stämsång varvad med virtuosa instumentala solon är en viktig del av bandets framtoning.
Sättningen och soundet är typisk för bluegrassmusik, men förutom eget material hämtas musiken från de mest varierande källor vilket gör bandet mycket mångsidigt och underhållande. Medlemmarnas musikaliska rötter spänner över amerikansk bluegrass, engelsk och svensk folkmusik, cajun, jazz och punk. Snacka om bandbredd!
Medlemmar:
Tina Sundberg, Gunnar Ståhl, Anders Sterner, Robin Witehead, Kaj Otaki
Jan Hammarlund:
En äkta världsmedborgare som under hela sitt verksamma liv verkat för att vidga visans horisonter. Han har introducerat visor från en mängd utomnordiska länder, bl a Violeta Parras. Tillsammans med Bella Ciao-gruppen har han spridit den italienska visan och med egna sånger tar han oss till Schuberts Wien och ett krigsdrabbat Irak. Som tidigt öppen homosexuell och med låtar som ”Sexualpolitiskt snack” och ”Ville” lade Jan Hammarlund grunden för framtida HBTQIA + visartister och deras visor. Hans ”Jag vill leva i Europa” verkar evigt aktuell.
Maria Lindström:
Efter att på 70-talet ha ingått i gruppen Husmoderns Bröst och gjort ett antal uppskattade soloshower, albumdebuterade hon i eget namn 1989 och har hittills släppt tio soloalbum. Hon framför huvudsakligen egen text och musik, men är även hyllad för sina album med Birger Sjöberg-tolkningar och för sina egensinniga tonsättningar av August Strindberg. En prisad visartist med sylvass penna, humor och en skicklig gitarrist.